Koupě vlastní nemovitosti

I přes rychle rostoucí ceny nemovitostí vnímám pořízení vlastního bydlení jako moudré životní rozhodnutí, a to hned z několika důvodů. Prvním důvodem jsou nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Zde se nabízí námitka, že hypoteční úvěry již nejsou tak výhodné, jako tomu bylo na podzim roku 2020, kdy z mé kanceláře klienti odcházeli s hypotékami se sazbami pohybujícími se okolo 1,49% p.a. Je to pravda, sazby hypoték začaly růst, avšak stále nepřekonaly hranici inflace, čímž si stále obhajují prvenství v žebříčku ekonomicky nejvýhodnějších úvěrových produktů vůbec. Vždyť právě díky působení inflace se nemalé přeplatky na hypotékách stávají přijatelnými, až dokonce zanedbatelnými. Nulový přeplatek je pro většinu lidí stále kuriozitou, přestože kombinace anuitního splácení s tvorbou aktivní rezervy je relativně snadný a pochopitelný mechanismus. Pravdou je, že ne vždy jsou tyto mechanismy bezpečné a přínosné, nicméně úspěšnost těchto principů je dána pouze tím, s kým se o svých financích radíte. Téměř vždy stačí nahradit finančního poradce či hypotečního specialistu skutečným profesionálem a hle, překvapivé výsledky jsou na světě. 

Myslete dopředu

Druhým důvodem je jistá pravděpodobnost růstu tržních cen nemovitostí a jistota, že výše hypotečního úvěru v čase klesá. Tato kombinace Vám připravuje půdu pro následné řešení například výstavby zbrusu nového rodinného domu, pořízení si rekreačního objektu či investičního bytu. Třetím důvodem, proč je nahrazení nájemního bydlení bydlením vlastním opravdu rozumné, je důchod. V dnešním článku nechci rozvíjet fakt, že mladí lidé pravděpodobně starobní důchody nedostanou, že se o ně stát na stará kolena nepostará a že je více než nutné vytvořit si opravdu pořádnou železnou rezervu, aby mohli důstojně žít i po ukončení pracovně aktivního života. Pokud ukončíte pracovní život například v 65 letech Vašeho života, troufám si říci, že s jistotou oceníte pořízení si vlastního bydlení před 30 lety. V tu chvíli budete mít vlastní byt či dům a nebudete vystaveni stresu, jestli si můžete dovolit zaplatit nájem či nikoli. Tato zdánlivě primitivní tematika se zdá být jednoznačnou a jednoduchou do chvíle, než zjistíte, že jste nejvhodnější čas pro získání hypotéky a sehnání vhodné nemovitosti promarnili. Nebuďte lhostejní a přemýšlejte nad svými finančními kroky komplexně, protože Vaše nečinnost nyní Vás může doběhnout třeba až za 30 let. 

Výhody vlastního bydlení můžu jmenovat ještě dlouho, ale pojďme se podívat na klienty často zmiňované obavy a otázky, které nejčastěji zní: ,,Co když nebudu moci splácet?” ,,Co když přijdu o práci?” ,,Co když budu nemocný?” ,,Nejsem na tak velký závazek ještě příliš mladý?” Všechny obavy a opatrnost jsou samozřejmě na místě, ale existuje řešení, jak výše zmíněným situacím předcházet. Pakliže klient není schopen dostát svým závazkům, jistě má tato nepříjemná situace svůj důvod. Proti ztrátě příjmu z důvodu nemoci, úrazu i ztráty zaměstnání se lze velice kvalitně zabezpečit prostřednictvím našeho exkluzivního programu ,,Ochrana příjmu”. Z hlediska odpovědnosti je nutné mít na paměti, že při bydlení v nájmu i při vlastnictví nemovitosti je zapotřebí být stejně zodpovědný. Zde zkrátka funguje jednoduché pravidlo: ,,Neplatíš, nebydlíš.”

Váháte?

Pro všechny, kteří váhají, jestli si vlastní bydlení pořídit nebo ne, a pro všechny, kteří se domnívají, že pořízení si vlastního bydlení bez našetřených vlastních zdrojů je nemožné, je tady program ,,Chytré bydlení”, díky kterému jsme schopni nejen financovat koupi, rekonstrukci a výstavbu ze 100% odhadní, ba i tržní hodnoty, ale navíc zajistit rezervu pro docílení dodatečného pasivního příjmu a finančního bezpečí. Mnohokrát se nám podařilo zajistit financování téměř 200% hodnoty nemovitosti stanovené odhadcem. 

Pokud bydlíte v nájmu a rozhodujete se, jestli by nebylo lepší pořídit si něco svého, ozvěte se mi. Společně jednoduše vyhodnotíme všechna pro a proti. Neztrácejte čas. Budoucnost je ve Vašich rukou. 

Přejít nahoru